Publicat de: geografiegj | Aprilie 20, 2010

In Memoriam • Dragoş Bugă

Membrii Flialei Gorj a Societăţii de Geografie regretă trecerea în nefiinţă a cercetătorului Dragoş Bugă, fiu al Gorjului, cel care ne-a fost alături de-a lungul vieţii sale, remarcându-se printr-o înaltă ţinută profesională şi umană. Transmitem pe această cale Sincere Condoleanţe familiei îndurerate!

IN MEMORIAM | DRAGOȘ BUGĂ

          S-a născut la 7 octombrie 1928 în comuna Curtișoara, județul Gorj, fiind al doilea copil din cei cinci ai familiei învățătorului Grigore și al Rucsandrei Bugă. A absolvit Facultatea de Geologie-Geografie, secția Geografie, a Universității din București, în anul 1953, fiind numit cercetător principal la Institutul de Geografie unde și-a desfășurat întreaga activitate de cercetare geografică, timp de 46 de ani, până la 1 martie 1999.

          Munca de cercetare şi-a axat-o îndeosebi pe probleme de gegografia populației, a așezărilor urbane și rurale, geografie istorică și toponimie geografică, care s-a concretizat, pe lângă contribuția la realizarea marilor lucrări ale institutului de Geografie, prin publicarea a numeroase articole în reviste de specialitate și susținerea a peste 150 de comunicări științifice la diverse manifestări de anvergură, organizate de Institutul de Geografie al Academiei Române, Societatea de Geografie din România, facultăți și alte instituții naționale.

          În anul 1974 a obținut titlul de Doctor în Geografie cu lucrarea „Studiul geografic al orașelor dintre Carpați și Dunăre”.

           În cei 46 de ani de cecetare a obținut numeroase premii și distincții (ex. premiul „Georghe Murgoci” al Academiei Române) pentru lucrările elaborate atât singur cât și în colaborare. Dintre remarcabilele lucrări la care și-a adus contribuția enumerăm: Geografia României vol. I-V, Colecția „Județele Patriei”, Atlasul istorico-geografic etc.

          A organizat, împreună cu comitetul de conducere și cadrele didactice de geografie din Gorj, în cadrul Filialei Societății de Geografie – Gorj 39 de Simpozioane de Geografie a Gorjului, începând cu anul 1968, când a luat ființă Filiala Gorj a Societății de Geografie a României. Și-a adus contribuția la tipărirea a trei volume intitulate Gorjul Geografic (vol. I, II, III), precum și la definitivarea volumului intitulat „Dicționar Geografic al juețului Gorj” (Târgu Jiu – 2002).

Anunțuri

Responses

  1. respect pentru dom’ profesor. a fost intr-adevar un reper pentru noi toti.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: